Röportajlar 0

İspanya Ordu Komutanı Albay Pedro Banos Röportaj

İspanya İç Güvenlik Bakanlığı’nda ve İspanya ordu komutanlığında görevler yapmış olan güvenlik uzmanı Albay Pedro Banos Afganistan’daki son olaylara ilişkin Eren Talha Altun’a değerlendirmelerde bulundu.

 Askeri İstihbaratçı Albay Pedro Baños Afganistan’daki Son Durumu Gazeteci Eren Talha Altun’a Değerlendirdi.

Taliban’ın , çok kısa sürede vilayet merkezlerini ele geçirdiğini  ve 15 Ağustos’ta bir direnişle karşılaşmadan Kabil’e girmesinin akabinde Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin başka yetkililerle ülkeyi terk etmesiyle, Taliban’ın bölgede tam kontrolü yeniden elde etmiş olduğunu ifade eden İspanya İç Güvenlik Bakanlığı’nın yöneticisi Albay Pedro Banos. . Afganistan’da daha öncede olduğu gibi, Taliban’ın olduğu bir sistemle yönetileceğini ve , yasaların kesinlikle radikal  kurallar ile yapılandırılmış bir sistem olacağını söyledi.

Afganistan’ın ekonomik olarak ayakta kalamayan bir ülke olduğunu Afganistan hükümetinin ise son yıllarda ekonomik olarak ayakta kalmakta zorlandığını söyleyen Albay Banos  Taliban yönetiminde  uluslararası yardım almayı bırakacağını vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri ve NATO’nun imajlarının çok zedelenmiş olduğunu ifade eden Banos Amerika’nın bu başarısızlığından Çin ve Rusya’nın memnun olabileceğini belirtti.

İspanya İç Güvenlik Bakanlığı’nın yöneticisi Albay Pedro Banos, Gazeteci Eren Talha Altun’a verdiği demeçte şunları kaydetti ;

Görünen o ki , Afganistan’ın güneydoğusu ile Pakistan’ın kuzeydoğusunda yaşayan İranlı bir ulus olan  Peştunlar pratikte Taliban’ın geldiği yer ya da Afganistan’daki düşmanları olarak gördükleri ile karşı karşıya kalmışlar. Pakistan’da bulunan donanma evlerini terk ediyorlar, sınırda Peştunların yaşadığı bölge Pakistan ve Pakistan’dan silahlanıyorlar ve bu hiçbir zaman yüzleşemeyen veya odaklanamayan bir faktör.

ABD, çok önemli bir diğer faktör ve aslında Pakistan’dan geçmemesi için bir çözüm yok. Bu çok açık. Ancak buna ek olarak, bugün Çin’e giderek daha yakın ve çok yakın olan Pakistan’ın, Amerika Birleşik Devletlerinden daha fazla olduğunu ve bu 40 milyon Peştun’un fiilen bu çizgiyle bölündüğünü söylemeye cesaret edebilirim.

Afganistan ve Pakistan’ı bölen, tam da Taliban’ın doğduğu yer olan Britanya İmparatorluğu tarafından yaratılan yapay sınır, her halükarda, Pakistan’ın da Afganistan’ı birçok kez oynadığı ve oynamaya devam ettiği doğrudur, çünkü büyük düşmanı Hindistan tarafından saldırıya uğraması durumunda kaçabileceği veya sığınabileceği arka bahçesi olmasıyla ilgilenmektedir. Ve oradan kaybetmiş olabilecekleri toprakları yeniden kazanmak için karşı saldırıyı başlatır.

TALİBAN’IN BÜYÜK BİR HALK DESTEĞİ VAR

Bu, patronların ve bugün doğrudan savaşmış veya savaşmamış olanların ötesine geçer. Sıradan insanlar arasında Taliban büyük bir popüler desteğe sahip ve elbette, bizi bu yabancı güçler olarak gören bu işgalcilerle destek veren herkes işbirliği yaptı.

Afganistan’da oy kullanacağınız zaman bunu aklınızda bulundurun. Ayrıca birçoğunun okuma yazma bilmediğini, kendilerini tanımlamak için parmak izlerini bıraktıklarını da biliyoruz. Oy kullanmaya gittiklerinde, siyasi bir programa değil, onlara bir mesaj satacak siyasi bir lidere değil, kabilelerinin liderine oy vereceklerini biliyoruz. Yani, aşiretinden başkasına oy vermiyorlar belli ki. Bu, anladığımız gibi bir demokrasi değil, ondan çok uzak. Yani, Batılı liberal demokrasiye benzeyen her ne ise, burada çok farklı bir mesaj iletmede bir ilgi olmasına rağmen, bu sadece bir tesadüftür.

Doğru olan şu ki, demokrasi de oldukça geniş bir yelpaze olabilse de, şunu da düşünebiliriz ki, bu sözde batı dünyasında,Her durumda, bir demokrasiyi uygulamak için, bu harika çiçeğin açılmadığı bir dizi temel gereksinimin gerekli olduğu da dikkate alınmalıdır. Ve birçok İslam devleti senaryosunda, nüfusun çoğunluğunun Müslüman olduğu İslam devletleri ve ayrıca birçoğunda İslam hukuku geçerlidir.Açıkçası, bu harika demokrasi çiçeğinin açılması için gereken minimum gereksinimleri karşılamıyor.” ifadelerini kullandı.